Всеки ден от колцентъра на Националната агенция по приходите (НАП) се звъни по телефона на около 1000 длъжници. Това съобщи говорителят на данъчното ведомство Росен Бъчваров. По думите му отделно публичните изпълнители към НАП също звънят на длъжниците, но за тях няма отделна статистика.

„Обаждаме се на всички длъжници и за неплатени глоби към КАТ, за здравни осигуровки и за неиздължени данъци”, уточни той. „Целта на този вид комуникация е

да се обхванат всички борчове на длъжника

които има, а не само тези по последната му подадена декларация. Не сме чакали 30 април, за да започнем да звъним на длъжниците. Има достатъчно декларации, подадени преди изтичането на този краен срок. В края на седмицата ще има обобщена информация колко души са били потърсени по телефона от началото на годината заради неплатени дългове или сгрешени данъчни декларации”, добави Бъчваров.

Според експертите от приходната агенция телефонното обаждане е първата стъпка за напомняне на борчлията да си плати дължимото, а втората е официална призовка. След което започва да тече 7-дневен срок, в рамките на който трябва да се издължи. Крайната мярка е принудително събиране на задълженията, като най-често се запорират заплатите на длъжниците.

За малки технически грешки в декларациите няма да бъде налагана глоба, обещават от НАП. Данъчните припомнят, че

от 7 май започват да текат лихви

върху данъците ни от миналата година и може да се окаже, че дължим пари на данъчните, без дори да знаем за това. Така се получава, ако сме платили дължимото в последния момент по банков път и реално трансакцията е отчетена със закъснения заради многото почивни дни.

Лихвата, която ще ни се начислява е малко над 10%. Ако обаче умишлено сте декларирали неверни данни с цел да укриете данъци, ви чака глоба до 1000 лева. За неподадена данъчна декларация санкцията е от 100 до 500 лева.

До 5 бона глоба грози всеки, който е подал данъчната си декларация, без да я подпише. През последните дни на кампанията на НАП по събиране на документите от гражданите стана ясно, че стотици декларации са изпратени без подпис. Без параф обаче документът се счита за неподаден и на лицето се налага санкция от 500 до 5000 лева, обясняват данъчните.