Противно на очакванията за по-висок акциз на цигарите от 2015 г., увеличението ще бъде направено от 2016 година, стана ясно вчера. Ръстът на акциза се отлага заради нарастването на контрабандата и нуждата от засилване на контрола. 

Това каза финансовият министър Владислав Горанов. Той припомни, че България е длъжна да стигне минимален акциз от 90 евро на 1000 къса до 1 януари 2018 г., а графикът за постигане на това ниво за пръв път влиза официално в Закона за акцизите.

Според графика минималният акциз от 2016 година трябва да бъде 161 лева за 1000 къса, а през 2017 и 2018 година да стигне съответно 168 и 177 лева за 1000 къса. Това се равнява на общ скок от 19.6% в минималния акциз спрямо настоящото ниво. "Не смятаме за удачно да пристъпваме към вдигане на акциза, без да сме положили усилия за нормализиране на пазара", коментира Горанов.

Това е поредното отлагане на вдигането на акциза на цигарите на фона на категоричното изискване минималното ниво от 90 евро на 100 къса да бъде факт до 2018 г. Отлаганията се случват въпреки непрекъснатите уверения на българските политици, че не би трябвало да има шоково вдигане на акциза, а това следва да става поетапно. Сега действащите нива на акцизите са от 2010 година. 

Тогава, по настояване на бившия финансов министър Симеон Дянков, България изпревари заложеното минимално ниво от ЕС от 64 евро и стигна до 76 евро на хиляда къса. Рязкото поскъпване на крайната цена на цигарите доведе до срив в приходите на хазната и много сериозно увеличение на контрабандата. 

Данъкоплатците, които са задължени да подават данъчна декларация и предпочитат да го правят по електронен път, през 2015 г. ще могат да подават документите онлайн и без електронен подпис. 

Самоличността им ще се удостоверява само с персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно от НАП, съобщи още Владислав Горанов, представяйки пакета от данъчни промени, гласувани вчера от кабинета. Сред одобрените промени са и изменения в данъчноосигурителния процесуален кодекс, с които се улеснява ползването на онлайн услугата на НАП.

И в момента близо 140 000 физически лица имат издаден ПИК, като редовно ползват кода за проверки на трудовите си договори и преведените осигуровки. Заявление за получаване на ПИК може да се направи във всеки офис на НАП, но получаването му е в офис по местоживеене. Бланка на заявлението има на сайта на Националната агенция за приходите. 

В момента подаването на декларации само с ПИК, без електронен подпис, е невъзможно, като това е и едно от обясненията за ниския процент на подадените онлайн декларации - 14% за 2014 г.