Данъчни служители ще имат право да претърсват хора и офиси, както и да конфискуват стоки. Това ще бъдат част от правомощията на данъчната полиция за създаването на която настоява вицепремиерът Симеон Дянков.

Идеята е в структурата на Националната агенция за приходи да се създаде специално звено, което ще има дознателски функции - ще може директно да събира доказателства за данъчни престъпления.

Тези служители ще имат и по-големи правомощия, като например да претърсват и да задържат за определен кратък срок нарушителите. В момента често търговци и собственици на заведения налитат на бой на данъчни служители, оказват съпротива при проверките и отказват да отключат офиси и складове. В тези случаи сега е необходимо да се търси съдействие на полицията.

Със създаване на данъчната полиция обаче самите служители на НАП ще може да се справят с такива ситуации. Идеята е специализираното звено в НАП да филтрира информация за хилядите проверки и ревизии, които всяка година правят данъчните. Така специализираните служители на НАП ще се намесват в случаите, където има данни за данъчни престъпления, за да може по-бързо да се съберат доказателства, годни за съда.

Най-често данъчни престъпления се извършват с източване на ДДС. Целта на Министерството на финансите е данъчните полицаи да работят именно по случаи, които ощетяват хазната с големи суми, за да може виновните да влязат по-бързо в затвора.