Ако не се предприемат активни мерки за намаляване на икономическите неравенства, общественото напрежение ще се повиши критично.

Това заяви за "Хоризонт" бившият социален министър Иван Нейков, в коментар за тазгодишния доклад на британската организация "Оксфам".

"Една икономика в служба на един процент". Така "Оксфам" представи традиционното си изследването за богатството на света преди Световния икономически форум в Давос.

Според изследването през последните 12 месеца стойността на имуществото на единия процент най-богати хора в света надхвърли общо стойността на всичко, което притежават, останалите 99 %.

Отново от "Оксфам" обръщат внимание, че трябва да се премахнат данъчните убежища и че облагането на доходите трябва да става според приходите на всеки един от нас. 

"Разликата между богати и бедни се увеличава. Тази разлика се увеличава не само между самите държави, а и между хората вътре в обществата. 20-те процента най-богати вече са на космически разстояния от 20-те процента най-бедни. В България е по същия начин. Има няколко причини - това, което носят новите технологии са много по-сериозни възможности за инвестиции и печалби. Хората, които стъпват на тях изпреварват много всички останали. Приближаваме момента, в който напрежението ще стане такова, че котелът няма да издържи", смята Нейков. 

"Ако нещата не започнат да се променят, то ще стигнем до ситуация, в която ще трябва да градим нови стени между богатите и бедните. И едните, и другите ще бъдат нещастни. Час по-скоро причините за неравенството, една от които е начина на разпределение, трябва да бъдат търсени и преодолявани. Такава е и тезата, имала резон в края на ХХ век, но не и сега, че щом работиш, значи няма как да си беден. На много места, включително в България, самият факт, че си зает, не означава, че си излязъл от света на бедните." 

"Данъчните убежище не ги създаде някой от Марс. Ние го направихме. Грешките трябва да се поправят. България е офшорна зона, ако сравним нивото на доходния данък със страни, като които искаме да бъдем. Приехме този подход (плоския данък) като временна мярка за справяне с криза. В името на солидарността трябва да върнем прогресивната скала на облагане", смята Иван Нейков, според който тази политика трябва да засегне и косвените данъци. Тоест стоките от първа необходимост, като храните, да имат по-ниски ДДС-ставки от луксозни стоки.