Драстично увеличение на данък сгради и такса смет ще има в София от догодина.

Въпреки заричанията на кмета Йорданка Фандъкова, че София няма да вдига данъци и такси през 2011 г., зам.-кметът по финансите Минко Герджиков предлага ново зониране на града, което ще увеличи данъка върху жилищата в някои квартали от 18.5% до 48% и ще засегне стотици хиляди столичани. За тях със същите проценти ще поскъпне и такса смет, която се изчислява на база данъчната оценка на имотите.

За ново зониране на града се заговори покрай проверките на Националната агенция по приходите в луксозните квартали на София и идеята да се въведе данък лукс. Тогава Герджиков обясни, че в момента собствениците на луксозни имоти в кварталите в полите на Витоша плащат колкото и столичани, живеещи в панелни апартаменти.

По сега действащото зониране, прието през 1998 г., южните луксозни квартали се водят вилни зони и данъчната им оценка е по-ниска, съответно плащат по-ниски данъци и такса смет.

Новото райониране обаче ще удари най-тежко не живеещите в Драгалевци и Симеоново, а хората в "Зона Б-5", "Зона Б-18", "Банишора", жк "Сердика", както и не толкова престижните райони около Централна, Сточна гара, Женския пазар. По съществуващото в момента зониране на града те са в 3-та от общо 5 зони, а занапред минават в първа.

Според общината това е равносилно на 45% увеличение на данъчната оценка и на такса смет. Точните сметки на коефициентите в закона за местните данъци и такси показват, че поскъпването при такова разместване е 48%.

Кварталите, които минават от втора в първа зона, ще плащат с 25% по-високи данък сгради и такса смет. В тази група попадат част от скъпия квартал "Лозенец" - между бул. "Арсеналски", Южния парк, бул. "Джеймс Баучър" и "Св. Наум". По новото райониране бул. "Евлоги Георгиев" разделя район "Оборище" на първа зона в посока "Александър Невски" и на втора - от другата страна на канала. Другият скъп квартал, който минава от втора в първа зона, е "Иван Вазов". В същото време скъпи квартали като "Гео Милев" остават във втора зона.

Данъчните оценки в луксозните квартали под Витоша, предизвикали интереса на данъчните - Драгалевци, Симеоново, "Малинова долина", Княжево, "Киноцентъра"-III, ще поскъпнат само с 18.5%. Тези райони минават от трета във втора зона. "Дружба" ще попадне в две различни зони според новото зониране - "Дружба" 1 остава в четвърта зона, а "Дружба" 2 минава в трета зона. Кварталите по бул. "България" след бул. "Гешов" - "Белите брези", "Красно село", "Хиподрума", остават във втора зона. Всички части на "Младост" и "Люлин" остават в трета зона и няма да има промяна в данъците им.

Според официалните мотиви на общината промените се налагат, защото центърът на града се е разширил, и това налага разширяване на първа и втора зона.

"Определянето на нови граници на зоните ще доведе до справедливо разпределение на данъчната тежест, като в централните и престижните райони ще се завиши данъчната оценка за сметка на по-крайните квартали, където промени не се налагат", мотивира се Герджиков.

"Справедливо е данъчната оценка да зависи от пазарната", обясни кметът Фандъкова. От доклада не става ясно обаче какъв вид информация е използвана за определянето на новите зони и дали новото зониране е съобразено със съществуването на подобни зони и при друг вид плащания - като например таксите за издаване на разрешение за строеж.

Сметки

Данъчната оценка за един апартамент в "Зона Б-5" (от 3-а в 1-а), която преди е била 80 000 лв., ще скочи на 118 000 лв., което значи, че данък "Сгради" за такова жилище ще се вдигне от 150 лв. на около 220 лв., а такса смет - от 128 лв. на 189 лв.

Имот в Драгалевци (от 3-а във 2-а) с предишна оценка 60 000 лв. ще бъде с нова оценка 71 100 лв. и съответно данък сгради ще му се повиши от 113 на 133 лв., а такса смет - от 96 лв. на 113 лв.

Ако жилище на "Джеймс Баучер" (от 2-а в 1-а) е било с оценка 100 000 лв., тя ще се повиши на 125 000 лв., което значи, че налогът ще скочи от 188 лв. на 234 лв., а таксата - от 160 лв. на 200 лв.

Промени

Единствената по-сериозна промяна в Закона за местните данъци и такси за догодина е повишението на горната граница на ставката за данък "Сгради". Така общините ще могат да определят налога в границите между 0.1 и 4.5 промила върху данъчната оценка, а не между 0.1 и 2.5 промила, както е сега.

Депутатите приеха промяната окончателно на второ четене вчера. Повечето общини обаче се заричат да не вдигат ставките. От 1 януари ще се облагат с данък "Сгради" и имотите с оценка под 1680 лв. Това значи, че за една селска къща с оценка 1000 лв., догодина ще се плаща данък между 0.10 лв. и 4.50 лв.

Според опозицията обаче данък "колиба" няма да попълни бюджетите на малките общини, защото разходите по събирането му са повече от приходите. От сдружението на общините обаче твърдят, че има малки населени места, които нямат шанс да получат никакви собствени приходи, ако имотите с оценка под 1680 лв. останат необлагаеми.

Първоначалната идея на ГЕРБ за въвеждане на данък "лукс" върху скъпите имоти и най-мощните автомобили отпадна от законопроекта.

Спорове предизвика и превръщането на туристическата такса в данък. Целта на мярката е да се ограничи укриването на обороти от хотелиерите. Данъкът ще е между 0.20 лв. и 3 лв. на нощувка, като туристическите босове ще са длъжни да го плащат върху поне 30% от капацитета на обектите си.