90 на сто от компаниите, които организират участията на световноизвестни музикални и шоузвезди в България, не са начислявали и внасяли 10 на сто данък върху възнагражденията на чуждестранните изпълнители. Това стана ясно от резултатите от проверките на НАП на 13 фирми за концерти у нас, съобщиха от приходната агенция.

Досега само една от компаниите е начислявала данъци, но нито е подавала задължителната тримесечна декларация, нито е превела удържания налог.

Оправданието на представителите на компанията било, че в момента изпитват финансови затруднения и не могат да платят данъка. Собственикът на друга промоутърска фирма пък обещал на служителите на НАП да плати дължимите данъци заедно с лихвите до края на ревизията.

Друга компания - организатор на концерти, не е декларирала пред данъчните, че изплатила хонорари на чуждестранни звезди за 1,3 млн. лева. По този начин в хазната не са влезли 130 000 лв. от данък върху доходите. Данъчните инспектори вече са съставили ревизионен доклад на фирмата, уточняват от ведомството на Красимир Стефанов.

Междувременно 60 столични инспектори са следили за спазването на данъчното и осигурителното законодателство на рок фестивала "София рокс" на 22 и 23 юни. Задачата на проверяващите е била да следят дали 60-те търговски обекта около и на стадиона, на които се предлагаха сувенири, дъждобрани, напитки и храна, коректно отчитат оборотите си. Освен това инспекторите проверявали произхода на продаваните стоки и придружаващите ги документи, както и дали персоналът в обектите е нает по трудов договор.

Поради засиленото присъствие на данъчни служители по време на рок изявата, нарушения на данъчното и осигурителното законодателство не са били констатирани, отбелязват от НАП.

Данъчните инспектори следяха изкъсо и организирането на концертите на AC/DC и Елтън Джон.