Данък върху всеки продаден празен компактдиск въведе правителството с промени в Закона за авторското право.

Производителите и търговците на празни CD, DVD, видеокасети, USB стикове с памет или други информационни носители, върху които може да се запише авторска музика, текст или филм, ще плащат между 1 и 1,5% от доставната цена на продукта. Парите ще отиват за компенсация на авторите, чиито произведения хипотетично биха могли да бъдат презаписани.

Крайната цена на едно CD, което струва левче, ще поскъпне с една или две стотинки.

“От 45 г. в Европа събират милиони от празни компактдискове. Искахме таксата да е по-голяма, но от Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) се противопоставиха”, обясни пред “Труд” Георги Дамянов, шеф на дирекция “Авторско право” в културното министерство.

Подобни такса - между 0,5 и 1% от доставната стойност, ще се калкулира и в цената на всякакви устройства, които могат да записват авторски произведения върху празни носители. Става дума за касетофони и магнетофони, CD и DVD записвачки, дори самите компютри, които могат да прехвърлят информация на външна памет.

“От 1993 г. имаше въможност в закона да се събират такива такси от частни сдружения, но нищо не се случваше. В Европа се отчисляват между 3% и 5% от цената на продуктите. Дори в Румъния таксата върху празните носители е 3%”, обясни Дамянов.

Приходите от “данък компактдиск” се разпределят между сдруженията, съответно продуценти и автори на произведения. Преди това обаче 20% ще се отчисляват за националния фонд “Култура”.

От БАИТ смятат, че правата на авторите трябва да бъдат защитени, но проектозаконът не отчита особеностите на българския пазар. Поправките биха довели до сив пазар и намалено търсене на засегнатите продукти, пише в становище на асоциацията.