Правителството обмисля да въведе данъчни стимули, които да преборят огромната младежка безработица в страната. Това предвижда проект за промяна на Закона за корпоративното подоходно облагане, внесен в парламента от лидера на БСП Сергей Станишев и негови колеги от левицата.

Поправката, гласувана на първо четене без никакви дебати вчера, предвижда фирмите да могат да намаляват данъчната си основа със сумите, които са отпуснали като стипендия на ученици и студенти. 

Условието за студентите е към момента на отпускане на стипендията да не са навършили 25 години и да са в последните две години от редовното обучение. 

Другото условие е, че стипендията трябва да се плаща непрекъснато в продължение на минимум 12 и максимум 24 месеца.

Важна подробност е, че фирмата трябва да се ангажира да наеме после на работа младежа, на когото е отпуснала стипендията за срок не по-малък от времето, през което е получавал парите. 

Ако не направи това, данъчната основа на фирмата за следващата година автоматично ще бъде увеличена с размера на ползваното намаление.

Самото намаление ще се извършва еднократно в годината, в която изтича първият 12-месечен перна стипендията. Предвидено е поправката в закона да влезе в сила от 1 януари 2014 г.

Макар по последни данни, от май 2013 г., делът на младите (до 26 г.) без работа да е спаднал с 2,3 процентни пункта в сравнение с май м.г., младежката безработица у нас все още е сред най-високите в Европейския съюз - 26,2%.