Очакваме в рамките на следващите поне 4 години да не ни се налага да увеличаваме акциза на цигарите, заяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков по време на международната конференция за противодействие на контрабандата на цигари на Балканите.

На нас не ни се налага да вдигаме акциза на цигарите до 2013, 2014, а може би и до 2015 година, изтъкна министърът. В това правителство сме убедени, че колкото по-малко хора пушат, толкова по-добре за цялата държава и това беше една от причините да вдигнем акциза от началото на 2010 година, каза още Дянков. Той се позова на данни, според които през последните десетина години преди 2010 пушенето в България като процент на населението се е увеличавало, а през миналата година се наблюдава спад на тютюнопушенето.

Дянков призна, че увеличаването на акциза на цигарите в началото на миналата година е стимулирало контрабандата. Сега очакваме много по-добри резултати в борбата с контрабандата. От днешна гледна точка сме направили огромен напредък с борбата с контрабандата, поне що се отнася до законодателството, отбеляза той.

Най-големият проблем за България, а и за страните от ЕС са част от вътрешните граници. Голяма част от контрабандата на цигари я залавяме на вътрешните граници, което предполага много по-добра координация със съседните ни страни-членки на ЕС, разказа финансовият министър.