Длъжниците все по-често плащат данъците си на вноски или от банковите им сметки месеци наред се теглят суми за погасяване на борчовете към хазната.

Три пъти са нараснали разрешенията за неотложни плащания, които е издала столичната НАП през 2012 г. При този механизъм данъчните блокират сметките на длъжника и взимат от тях 20-30% от оборота.

В същото време длъжникът може да тегли пари от сметките си за неотложни разходи за дейността, като заплати и плащане към доставчици. Така фирмата продължава да работи, а данъчните събират дълговете й.

3365 фирми са получили разрешение от публичните изпълнители от НАП София през 2012 г. да правят неотложни плащания, така че да не фалират.

Над 65 млн. лв. са събрани през 2012 г. чрез този способ.

Над 97 000 покани за доброволно плащане са изпратили от НАП София за година. С поканата се цели налозите да бъдат платени доброволно, дори когато са пропуснати законовите срокове.

Получавайки покана за доброволно изпълнение, всеки трябва незабавно да потърси контакт с приходната администрация. Ако не е направил това и е наложен запор върху банковите му сметки, законът е предвидил начин да не се възпрепятства нормалната търговска дейност на длъжника. Това става с издаване на разрешение за неотложни плащания.

Тези разрешения се дават за срок от 1 до 3 месеца, като е възможно след това да бъде дадено ново разрешение.