До две години затвор грози всеки, който отлепи червените данъчни стикери от вещ, запорирана заради неплатени дългове. Това съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП). Основание за драстичната мярка данъчните виждат в чл. 277 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

В законовия текст е записано, че “който съзнателно премахне или повреди печат, поставен на законно основание от орган на властта, частен съдебен изпълнител или помощник частен съдебен изпълнител върху движима или недвижима вещ за знак, че достъпът или разпореждането с нея са ограничени, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба от сто до триста лева.”

В понеделник от НАП съобщиха, че червени стикери ще се поставят при запорирането на движимото и недвижимото имущество на длъжници, които не са се възползвали от поканата да си платят данъците доброволно. Стикерите са от специална хартия, която не може да се отлепя лесно и са произведени още преди година, обясниха от НАП. Те могат да се поставят върху недвижимо имущество, автомобили, лаптопи, телевизори, фотоапарати и други. Има обаче законов минимум от вещи и средства, необходими за нормален живот, които данъчните не могат да пипат.

Данъчните обявиха кампания, която трябва да ускори събирането на невзетите суми от данъци, осигуровки и глоби към държавни органи, например към КАТ. Червените стикери на позора всъщност нямат друг смисъл, освен да дисциплинират некоректните данъкоплатци. Със стикер или без собственикът не може да се разпорежда със запорираното си имущество, докато не плати налозите си и запорът не бъде вдигнат. При неспазване на това правило НПК отново предвижда затвор до две години, както и глоба.

През миналата година в бюджета са влезли около 80 милиона лева от продажбата на вещи на длъжници. От НАП предупреждават, че ще започне и масово запориране на заплати на служители, които не са се издължили на държавата доброволно. Между обезпечението и дълга обаче ще има съответствие, твърдят данъчните. Така например не могат да ни запорират апартамента за дългове от 100-200 лева към КАТ.

Запорирането на имущество и лепенето на позорния стикер е крайна мярка, твърдят данъчните. Първо, от НАП уведомяват длъжника, че трябва да си плати по телефона. Следват покани и съобщения по пощата или чрез посещение у дома. От първото предупреждение за доброволно изпълнение до запора обикновено минават две седмици.