Oбщо 550 000 българи са подали в срок своите данъчни декларации. Остава още една седмица, в която ще бъдат обобщени и окончателните данни, тъй като от приходната агенция очакват да пристигнат и декларациите, подадени по пощата, сочат данните на НАП, цитирани от БНТ.

Предполага се, че общият им брой ще достигне 600 000, прогнозират от приходната агенция.

„Общият данък, деклариран в данъчните декларации, е около 1, млрд. и 60 млн. лв., но по-голямата част от тази сума отдавна е удържана през 2018-та по трудов и граждански правоотношения. Сумата за довнасяне, която имаше в данъчните декларации е от порядъка на 150 млн. лв., също е почти изцяло внесена. Всеки, който е допуснал някаква грешка във вече подадената си данъчна декларация има напълно законната възможност, до края на септември 2019 г., да я коригира веднъж, еднократно“, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров.

От приходната агенцията напомнят, че за неподадена данъчна декларация глобата е до 500 лв, а за подадена с грешно съдържание може да достигне до хиляда.

Любопитно е, че тази година повече от половината данъчни декларации са подадени по електронен път, а от следващата година няма вече да попълваме данъчни декларации - това ще правят служителите от НАП.