Национална отчетна система ще свърже кантарите на депата за отпадъци по подобие на свързани с НАП касови апарати, съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Системата непрекъснато ще подава информация за измерваните количества произведени от населението отпадъци.

Това е много важен елемент, който ще помогне за действителното намаляване на количествата отпадъци и точно отчитане им очитане. Така таксата смет да бъде реална, населението ще е запознато във всеки момент колко отпадъци произвежда. Това ще послужи и за намаляването на отпадъците, които се водят към депата и бъдещето намаляване на събираната такса смет от населението, обясни Караджова.

Изискването ще бъде включено в наредба за депата и системите за управление на отпадъците, която МОСВ подготвя.

Едновременно с това еко ведомството е инициирало проект, с който е задължило НСИ да промени методологиите, по които ще се отчитат произведените от домакинствата отпадъци. Сега те са неточни и не отчитат събраните разделно отпадъци, които отиват за рециклиране и които могат да намалят събираната такса смет, съобщи Стефан Стефанов, директор на Дирекция „Управление на отпадъците” към МОСВ.

Заради въведената от една година такса депониране, която ще се увеличава в годините, общините са започнали да въвеждат по-точно измерване на отпадъците, които влизат в сметищата и за една година България е намалила отпадъците от домакинствата от 3.5 милиона на 3 милиона, каза Нона Караджова. България има едно от най-ниските нива в ЕС по производство на отпадъци от домакинствата на човек от населението.

Над 80 на сто от населението подкрепя налога за полиетиленови торбички. От 1.2 млрд , които се изхвърлят в природата годишно стремежът е те да се намалят на няколкостотин хиляди, категорична е Караджова.