Данъчни от държавите членки на Европейския съюз ще могат да ровят в сметките ни. Те ще могат да проверяват и гастербайтерите ни по искане на Националната агенция по приходите.

Това предвижда проект за Закон за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Проверките ще се правят, ако има съмнения за укрити пари от трудови правоотношения, проблеми с пенсии, както и недекларирани приходи от наеми или продажба на имоти.

Чуждите инспектори ще имат право да искат обяснения от физически лица, пребиваващи у нас, както и да получат информация за доходите им от нашите данъчни.

Кръстосаните проверки няма да важат за ДДС, мита, акцизи или осигуровки, предвиждат промените в Данъчния кодекс. Текстът трябва да започне да се прилага в българското законодателство до края на годината по силата на евродиректива за административното сътрудничество между страните от ЕС.

Наказанията за физическо лице, което откаже да съдейства на чуждите данъчни, ще е същото, което се предвижда за подобно нарушение в съответното национално законодателство, пише в документа. Той предвижда още изпълнителните директори на органите по приходите в две или повече държави членки да могат да правят паралелни проверки и ревизии.

Те ще могат да отправят и искания за връчване на актове и документи на лица, пребиваващи в страна членка на съюза при условие, че не е възможно връчването да се осъществи на територията на страната.

Текстът предвижда също автоматичен обмен на информация между страните членки на определен интервал от време. Изпълнителният директор на Националната агенция по приходите ще трябва да определи специално звено, което да се грижи за това, като създаването му няма да изисква допълнителни разходи, пише в мотивите към законопроекта.