Депутатите гласуваха окончателно данък между 300 и 1000 лв. за таксиметровите превози на пътници с промени в Закона за местните данъци и такси. При първото четене долната граница на налога беше 400 лева.

Данъкът ще е за всеки автомобил годишно, като Общинският съвет на общината, на чиято територия се извършва превозът, в срок до 31 октомври на предходната година ще решава точно колко ще плащат такситата

Предвидена е възможност за възстановяване на надвнесени суми при прекратяване на дейността, когато е платен пълният размер.

Данъчно задължени лица с приетите промени са превозвачите, притежаващи удостоверение за регистрация от изпълнителния директор на ИА "Автомобилна администрация", на които е издадено разрешение за таксиметров превоз на пътници от кмета на съответната община, или лицата, извършващи таксиметров превоз от името на регистриран превозвач, но за своя сметка.

Правоотношенията между превозвача и водача се уреждат с писмен договор. С поправки в закона за автомобилните превози регистрираният превозвач ще отговаря солидарно за вредите, причинени от шофьори, действащи от негово име, но за своя сметка, при или по повод на извършване на таксиметрови превози на пътници, когато са покрити от "Гражданска отговорност" и "Злополука", съгласно Кодекса за застраховането. Тази разпоредба е в сила от 1 април.

Предвижда се ръководителят на съответното регионално звено на ИА "Автомобилна администрация" да издава удостоверение за водач на лек таксиметров автомобил на лице, което отговаря на изискванията и успешно е положило изпит. Удостоверението се издава за срок пет години.

Издадените разрешения до влизане в сила на закона ще запазят валидността си за срока, за който са издадени, но не по-късно от 31 декември 2017 година.