Данъци няма да се увеличават през следващата година, обеща финансовият министър Владислав Горанов по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) във вторник. Според него единственото увеличение на данъчната общата данъчна тежест ще дойде по линия на акциза, с който се облагат тютюневите изделия.

През следващата година обаче предстои увеличаване на осигуровката за фонд „Пенсии“ с 1 пр. пункт. Това също влиза в общата данъчна тежест. През 2017 г. данъчно-осигурителна тежест върху труда, като % от общите разходи на работодателите, ще нарасне до над 34% заради увеличението на осигуровките. През 2018 г. ще има нарастване с още 1 пр. пункт. При добавяне на косвените данъци, тежестта за всеки отделен човек надхвърля 50% от брутния му доход.

Относно предложението наследници да плащат неизплатени данъци на починало лице, Горанов направи коментар, че тази промяна не е безспорна. „Но, тя е икономически обусловена от обстоятелството, че например едноличен търговец, независимо, че предприятието му загива с него, икономическите връзки продължават да съществуват. Промяната е в полза за съществуването на някакъв регламент”, каза министърът.

По време на срещата бе повдигнат и въпросът с определянето на минималните осигурителни доходи (МОД) за 2017 г. Бизнесът категорично отказва да преговаря, което означава, че нивото на праговете трябва да остане без промяна. Горанов обаче настоява синдикати и работодатели да започнат интензивен диалог и поиска двете страни да седнат на една маса и да се разберат.
„На мен като финансов министър ми е най-лесно да идвате с готови решения. Догодина може пак да се окажем в тази ситуация“, каза министърът.

Социалният министър Зорница Русинова също призова работодателите и синдикатите да се разберат. В края на преговорния процес, който ще бъде на 15 октомври, решението да има или да няма административно увеличение на МОД ще бъде в ръцете на Русинова. Предходните две години социалните министри се възползваха от правото си и наложиха такова увеличение – с 4.4% за 2015 г. и с над 8% за 2016 г.