Всички видове бензин, газьол, керосин и тежки горива влизат в списъка на стоките с висок фискален риск.

Това е разпоредил финансовият министър Владислав Горанов със заповед от 16 ноември. Добавката е направена в пореден опит държавата да пресече контрабандата с горива и ощетяването на хазната.

Списъкът на стоки с висок фискален риск бе въведен в началото на 2014 г. В началото в него влизаха плодове и зеленчуци, месо, захар, брашно, олио и други хранителни стоки с висок сив сектор. Тогава бе създадено и звеното "Фискален контрол" към Националната агенция за приходите (НАП) То има по-големи правомощия от обикновените данъчни и митнически инспектори и дори бе наречено "данъчна полиция". Задачата му е да следи с помощта на мобилни екипи рисковите стоки на територията на цялата страна - от влизането им през граничните пунктове до крайния получател.

Обявяването на горивата за стоки с висок фискален риск означава, че проверяващите могат да спират транспортните средства, в които те се превозват, за проверка на документи и за оглед. Този контрол ще може да се прави на специалните фискални контролни пунктове, както и на обектите за разтоварване - бензиностанции, складове, резервоари.

Заради разширяването на обхвата на рисковите стоки НАП е разкрила преди дни нови 60 фискални контролни пункта на различни места в страната, с което броят им вече става 300, обясниха от агенцията.

Фискалните агенти имат правото да поставят пломби на транспортните средства, ако принадлежат на търговец с рисков профил - натрупал задължения към бюджета или с данъчни нарушения.

В тези случаи цистерните с горива ще бъдат пломбирани, а премахването на пломбите ще става само в присъствието на данъчните инспектори при разтоварването на горивото. Така държавата ще следи дали се плащат ДДС и акцизи.

Търговците и шофьорите на транспортните средства с горива са задължени да оказват съдействие и да предоставят информация за вида и количеството стока, за изпращача и за получателя й.

Включването на горивата в списъка на стоките с фискален риск е поредна стъпка за изсветляване на сектора. От 2011 г. бе въведено дистанционното свързване на фискалните устройства на търговците с горива с НАП. Те подават информация както за продадените от бензиноколонките количества, така и за количеството гориво, постъпило в резервоарите.

През 2013 г. бе въведен контрол върху целия процес, свързан с доставките и движението на течните горива от производител и вносител до крайния потребител и обмен на информация между Агенция "Митници" и НАП.

През миналата година търговците на горива бяха задължени да внасят обезпечение, ако месечните им доставки са над 25 000 лв.