Плоският данък в размер на 10% се явява един от основните фактори, които привличат гръцки инвестиции у нас. Това стана ясно от думите на Домостенис Стоидис, гръцки посланик в България. 

"Доколкото зная, а аз съм от 7 месеца в България, няма гръцки фирми, напуснали страната, а много нови фирми се опитват да се установят тук. Един от основните фактори, които привличат гръцките инвеститори тук, е плоският данък, както и близостта на страната до Гърция, разбира се". Това коментира Стоидис пред Bulgaria On Air. По думите му напливът на гръцки фирми към България допринася за развитието на родната икономика и по-конкретно в сферата на туризма. "Знам, че има доста гръцки фирми в Банско", посочи гъркът.

Според него енергетиката също е точка на общите интереси на България и Гърция. Двете страни са много ентусиазирани да изградят нова междусистемна газова връзка - между Комотини и Стара Загора, допълни Стоидис. По думите му тя трябва да бъде готова през 2016 г. Планира се и изграждането на терминали за втечнен газ, чрез които ще може да се получава суровината от Азербайджан и Катар, допълни Стоидис.

В Банско крият 40% от туристите

30-40% от туристите в Банско се крият и за престоя им не се плаща туристически данък, защото тези гости отсядат в апартаментни комплекси. Хотелиерите в курорта настояват за спешни законови промени, с които дейността на апартаментните комплекси да излезе на светло. 

В момента всеки блок може да стане хотел по сегашните разпоредби, жалват се собственици от зимния център. Те заявиха, че са готови и на протести, тъй като събраният през миналата година туристически данък от 550 000 лв. се формира единствено от тях. 

Комплексите с апартаменти работят полулегално, не плащат такси и данъци и това им помага да подбиват цените, като в същото време предлагат и ниско качество, обясни председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин.