България се е превърнала в притегателна точка за гърци, които искат да се спасят от високите данъци в родината си, твърди в."Hmerisia" като цитира репортажи на телевизиите Antenna и Star.

Комшиите регистрирали у нас фирми-фантоми, срещу което се сдобивали с български паспорти и слагали наши регистрационни номера на скъпите си лимузини, за да избягват свирепите налози, наложени от властите в закъсалата си родина.

Според информация, цитирана от гръцките медии, в Елада вече 10 000 коли били с български регистрационни номера. В интернет имало десетки предложения за сдобиването с лелеяните номера, както и ценоразпис на услугата.

"Трафикът на автомобили по гръцко-българската граница не се контролира", казва Димитрис Тримпониас, президент на Федерацията на гръцките митнически служители. Той многократно бил информирал своите началници, но от тяхна страна нямало никаква реакция.

"През последните три години нашата федерация многократно е информирала политическите лидери за избягване на данъци в големи размери, контрабанда и незаконен трафик на автомобили, но нищо не се е променило до момента. Ако положението не се промени, ще трябва да възстановим митниците на Промахон, Орменион и Ексохи, за да контролираме потока на всякакви стоки между двете страни", заявява Тримпониас в интервю за предаването Proino Ant1.