По-високата данъчна ставка за "втори" имот в курортите доведе до хаос в общинските администрации. Хиляди добросъвестни данъкоплатци биват издирвани от чиновниците, за да им бъдат върнати надвзетите налози за имоти, обложени неправомерно с по-висока ставка.

Общините изпитват огромни затруднения от необмислени промени в Закона за местните данъци и такси, които бяха приети през есента на миналата година. Те предвиждаха имоти, които се намират в курортните населени места и не са основно жилище, да се облагат с по-висока ставка. Идеята на управляващите беше да се ограничи неплащането на данъци за доходи, получени от недекларирани апартхотели и квартири.

Промените влязоха в сила от тази година и засягат собствениците на "втори" жилища, които не са регистрирани по закона за туризма (т.е. като апартхотели или квартири) в над 140 курорта.

За тях общинските съвети трябваше да гласуват по-висок данък сгради - от 5 до 7 на хиляда върху данъчната оценка за имотите, разположени в балнеолечебни, планински и морски курорти от национално значение и от 4,5 до 6 на хиляда за имотите в останалите населени места, определени като курорти.

За сравнение - ставката за жилищата в останалите населени места в страната е в рамките на между 0,1 до 4,5 на хиляда. В началото на април Конституционният съд отмени по-високия имотен данък в курортите, което доведе до необходимостта от масово връщане на пари от общините.

Само в община Троян, известна с Орешак и Шипково, има 5000 граждани, които трябва да си вземат пари обратно.

„В момента цялата приходна администрация е ангажирана да преизчислява данъците и да кани гражданите човек по човек, за да си получат надвнесените пари по банков път“, коментира кметът на общината и зам.-шеф в сдружението на общините Донка Михайлова. Експерти по местни данъци коментираха, че имало вариант, ако гражданите имат други задължения, разликата да бъде приспадната.

Но тези данъци не могат да бъдат приспаднати от бъдещи вземания, гласи Законът за местните данъци и такси. Експертите в общините трудно откриват собствениците на имотите. Това създава хаос не само за администрациите, но и за изрядните платци, които трябва да покажат пред общината документ от банка за тяхна сметка, по която да бъдат преведени парите.