Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация ще предложи на правителството ставката на ДДС в сектора да стане 9%.

Като аргумент от организацията посочват практиката в 18 европейски държави, в които туризмът е определен като приоритетен отрасъл. На съвещание в пловдивското село Марково  бе направен анализ за ефекта от намалената ставка.

Отчитаме сериозен недостиг на работна ръка, а в същото време липсва ресурс за увеличение на възнагражденията, заяви председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров. Затова според нето трябва да се направят стъпки в посока намаляване на ДДС.

„Ние тези средства не искаме да ги приберем в нашия джоб, а да ги пренасочим към по-високи прагове на заплащане, по-високи социални осигуровки. Разбира се, като повишим заплатите, ще има по-висок данък общ доход от служителите“, каза той.

Според Атанас Димитров наемането на работници от чужбина също е вече проблем за българските хотелиери и ресторантьори.

„Традиционно вече няколко години се вкарват работници от Украйна, Молдова… Въпросът е, че се появява конкурентни предложения – Гърция офертира, Турция офертира, арабски емирства, Дубай офертират. Вдигат цените и там“, обясни той.

Подготвените кадри напускат страната и търсят по-добро заплащане навън. Трябва да се вземат мерки в тази посока, защото държавата е вложила средства в образованието им, допълни Атанас Димитров.