Сървърите на бензиностанциите също ще трябва да се свържат с данъчните, за да не може да се манипулират показанията на колонките. В момента те нямат връзка с НАП, но от икономическото министерство планират да предложат на правителството нормативни промени. Това каза икономическият министър Божидар Лукарски пред Нова тв вчера. 

"Не само при разходомера може да има измама. Другото е връзката между сървъра на съответната бензиностанция и НАП. Там по наши данни има "хакерски атаки". Те всъщност не са атаки, а съвсем умишлени деяния, чрез които към НАП се подават грешни данни в сравнение с това, което се отчита от колонките", обясни министърът. 

Той отчете, че са направени 10 862 проверки на бензинови колонки, при които са засечени 87 манипулации, което прави точно 0.80%. Шумната акция бе наредена от премиера Борисов миналата седмица, когато инспекторите от Института по метрология получиха срок от 3 дни, за да проверят около 11 000 колонки.

"Имаше сериозни нарушения", призна министърът и "откри", че нарушенията удрят по джоба на потребителите. На въпрос коя рафинерия е сочена за връх на т.нар. картел, обаче Лукарски обяви, че тече проверка. "Няма да спомена конкретна рафинерия", каза той.

Цените трябва да се регулират от пазара. Така би следвало да бъде, продължи министърът. Той допълни, че не се знае колко време ще отнеме на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да приключи започналия преди около два месеца секторен анализ на пазара на горива. В момента точен срок по закон няма. Последният секторен анализ на горивата през 2012 г. обаче отне на КЗК повече от година. 

"Би следвало проучването да е по-кратко, а не две години, както се коментира", обобщи Лукарски.

"На пазара на горива има нещо нередно, проверките не трябва да са кампанийни", каза по-рано през деня и вицепремиерът Томислав Дончев. Според него секторният анализ в най-добрия случай отнема около половин година. По отношение на твърденията на Агенция " Митници", че има картел при горивата, Дончев допусна, че "те се изказаха като граждани". Все пак определено има нещо нередно на пазара, допълни обаче той. 

"Теоретично и практически в България можете да внесете необложен бензин под 80 ст. Като прибавите 71 ст. акциз и 20% ДДС, се получава цена, доста по-различна от тази на колонките по бензиностанциите", заяви вицепремиерът.