Служител от данъчния отдел в столичния квартал "Лозенец" е източил 621 хил. лв. за близо 10 месеца, съобщи зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. Сложната схема е задействана от август м.г. и е останала скрита за общината.

Основно действащо лице в нея е бил инспектор в дирекцията, който е имал нерегламентиран достъп до системата.

"Служителят приема парите на каса и отчита, че е платено, но след това отчита в системата, че е върнал сумата на човека, и така излиза, че няма пари, и служителят си ги прибира", обясни  Барбалов.

Той бе категоричен, че това по никакъв начин няма да се отрази на хората, които са си платили данъците. Операции по връщане на транзакции се правят обикновено при проблеми с плащането, ако например на платеца не са му стигнали пари и се налага корекция, допълни Барбалов.

Според данните на общината на месец една данъчна дирекция прави около 10 подобни операции, но в конкретния отдел за посочения период са направени 2021 и това е разкрило далаверата, допълни зам.-кметът. В схемата обаче са замесени и други хора, които са виновни с тяхното бездействие.

Затова за уволнение са предложени седем служители от дирекцията. Сред тях освен инспекторът с нерагламентиран достъп са и чиновниците, които не са упражнили контрол.

Отделно за наказание са предложени и двама счетоводители, които в края на деня проверяват върнатите транзакции, но тези със злоупотребите са били пропуснати.Веднага след разплитането на схемата инспекторът е спрял да идва на работа и е издирван от полицията, обясни Барбалов.

От общината са подали сигнал до Икономическата полиция за злоупотреба с общински средства.

Има и комисия, която ще разгледа предложенията за отстраняване на провинилите се служители, и тя ще вземе решение.

ПРОВЕРКА

В момента тече проверка във всички отдели, като до 20 юни ще бъде изготвен доклад дали има подобен проблем в друг отдел. Дончо Барбалов е предложил още един директор на отдел за отстраняване до приключване на проверката. Причината е, че той е отказал да предостави документи.

"Няма да казвам за кой отдел става въпрос, защото може просто той да е изнервен от ситуацията", обясни зам.-кметът.

Барбалов бе категоричен, че се взимат всички необходими мерки да се засили контролът по работата в различните отдели.