Семействата с деца, които работят, да получават данъчна отстъпка и тя да бъде по-голяма от надбавките. Това се предвижда в новия закон за социално подпомагане.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин коментира, че така се стимулират хората, които работят и едновременно – отглеждат децата си.

Идеята е поне засега държавата да вземе с 35 лева по-малко от данъка на работещия родител. Толкова сега са детските за месец. Така родителите могат да очакват данъчна отстъпка от минимум 420 лева годишно.

„С новия Закон за семейно подпомагане на деца правим нов принцип за подпомагане на децата – не първо, второ и т.н. дете, защото не може да ги разделяме, а семейства с брой деца – дали семейството е с едно, с две, с три, с четири деца и в зависимост от съответния брой деца се получават съответните добавки за деца”, коментира министър Калфин.

„Това е социална добавка за хора с по-ниски доходи, която да ги облекчи при гледане на детето и затова там има подоходен критерий. Какви точно ще бъдат параметрите предстои да се уточни. За мен е важно да насърчаваме родителите, които работят и си гледат децата”, допълни вицепремиерът.

Мярката идва като отговор на честите обвинения към държавата, че подкрепя само хора, които издържат семействата си на гърба на държавата. Намерението на управляващите е облекченията да обхващат всички родители, а не само най-бедните.