Десетте най-големи компании в България са платили общо данъци от 220 млн. лв. данъци за 2015 г., или 0,02% от общия доход. Това заяви данъчният експерт Димитър Събев пред bTV.

Година по-рано през, 2014 г. се оказва, че най-големите компании у нас са на загуба и са платили около 20 млн. лв. данъци.

Това не е български патент, прави се в целия свят. Степента обаче, в която се случва в България е драстична, обясни експертът.

Той даде пример с мултинационална компания, собственик на пивоварна у нас, която има 201 млн. лв. брутна печалба. Това са парите, които българските потребители са дали на компанията, защото харесват нейния продукт.

Разходите й не са малко, но след като се приспаднат, оперативната печалба е около 70 млн. лв. и тя започва да се намалява с най-различни пера – 57 млн. лв. са дадени на собственика на компанията в Нидерландия, като разходи за търговска марка.

„Това се прави, за да се намали данъчната основа. Реално погледнато компанията е платила 111 хил. лв. данък, но процентно погледно спрямо 200 млн. лв., това е капка в морето“, коментира Събев.

Или с други думи, фирмата е взела заем от себе си и е платила лихви на себе си. Компанията – майка дава заем на фирмата, казвайки, че парите са необходими за развитие. Накрая се оказва, че е на загуба, която се дължи на разходи за административни услуги, за търговска марка и др.

Офшорна компания държи търговската марка, а нашата компания й плаща лиценз.

Друга популярна верига магазини в България планира да се разширява и наскоро обявява, че ще разширява магазинната си мрежа си у нас. Накрая отново се оказва, че е на загуба. Веригата всъщност плаща наем на себе си, тъй като компанията майка има две-три дружества в България и едно от тях притежава магазините.

Оборотът на компанията е по-голям от БВП на България, но данъците, които страната ни получава, не са никак много на база на оборота, който изкарва веригата.

Руски петролен концерн отчита приходи от 95 млрд. долара., а печалбата в Русия е 4,9 млрд. долара. Накрая платените данъци в България са едва 1,5 млрд. долара. Русия излиза на печалба от дейността на компанията и данъците, които се плащат в страната, но у нас нещата не стоят така.

България е с най-ниска данъчна ставка за корпоративния данък в Европа. Данъчни консултанти в Белгия и Холандия рекламират страната ни, не защото корпоративният данък е 10%, а защото може да не го плащат, допълни данъчният експерт.