Физическите лица, които са регистрирани като земеделски производители и тютюнопроизводители, но не са регистрирани по Закона за данък върху добавената стойност, имат право да избират реда за облагането на доходите от дейността им, съобщиха от пресцентъра на НАП.

В случай, че изберат облагането да е по реда, предвиден за едноличните търговци (с данък върху годишната данъчна основа), те трябва да прилагат този ред за срок не по-кратък от 5 последователни данъчни години. Правото на избор се упражнява с подаване на декларация в срок до 31 декември на предходната година. За 2011 година срокът за подаване на декларацията е 31 май.

Правото на избор за облагане с данък върху годишната данъчна основа се упражнява чрез подаване на декларация по чл. 29а, ал. 4 от ЗДДФЛ. Образец на декларацията, както и повече информация за облагането на земеделските и тютюнопроизводителите, може да се намери на сайта на приходната агенция.

Декларацията се подава лично от земеделския производител, съответно тютюнопроизводител, или негов упълномощен представител в териториалната дирекция на НАП по постоянен адрес на физическото лице. Декларацията може да се подаде и по пощата, с обратна разписка.