Държавните служители сами да плащат осигуровките си. Това предлагат от Националната агенция за приходите, съобщава Нова Телевизия, която се позовава на документ, с който разполага. 

Мярката би засегнала около 150 000 души, защото в момента вноските за пенсия на чиновниците се поемат изцяло от държавата.

В момента в частния сектор 60 на сто от вноската се поема от работодателя, а 40 на сто от работника, докато при държавните служители 100% от тях се поемат от държавата.

От НАП предлагат съотношението да се изравни и за двете групи. В документа се предлага още плавно увеличение на осигуровките за всички работещи, задължителни осигуровки за майчинство за всички самоосигуряващи се, както и невнасянето на осигуровки да бъде обявено за престъпление, допълва Нова Телевизия.

Логично, ако служителите започнат да си плащат осигуровките, заплатите им ще намалеят. В предложението на експерта от НАП обаче не е уточнено - ще се увеличи ли автоматично и заплатата, ако се въведе задължението за плащане на осигуровки. Вносителят на идеята не пожела да я коментира, а от институцията бяха лаконични.

„Тези предложения са неформални и не ангажират официалната позиция на НАП. Това е една дискусия, един разговор експертен, който тепърва ще бъде обсъждан", коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров.

От бизнеса подкрепят идеята. Искат обаче освен вноските за пенсия, държавните служители да внасят и за здраве.