НАП започна да разпраща ултиматуми до гражданите, които са декларирали подоходните си данъци за 2014 г. в срока до 30 април, но още не са довнесли дължимата сума. 

"Платете задължението си в едноседмичен срок", призовава приходната агенция в писма, изпращани по електронната поща. 

"Неплащането на дълга ви ще доведе до процедура по принудително събиране, включително налагането на запор върху възнаграждения или други обезпечения", предупреждават от НАП. 

Все пак става ясно, че 94% от българите са изрядни с плащането. 

"Данъкът по годишната ви данъчна декларация все още не е внесен по сметката на НАП, въпреки че срокът за това изтече в края на април. Подобно поведение имат по-малко от 6% от данъкоплатците в България", пишат данъчните до "провинилия" се гражданин. Хората обаче така или иначе ще си платят за закъснението, защото за всеки ден след 30 април се начисляват лихви. 

Писмото от данъчните завършва с учтива покана: "В общ интерес е да избегнем налагането на принудителни мерки, затова екипът на НАП е на разположение на телефон 0700 18 700, за да обсъдим възможностите ви да платите". 

Всеки, който се чуди каква лихва се е натрупала за закъснението и колко точно трябва да внесе, може да направи справка онлайн на сайта на НАП с електронен подпис или със своя ПИК (персонален идентификационен код), става ясно от писмото.