Фалшиви фактури и касови бележки иззеха инспекторите от столичната НАП при проверка на "Илиянци".

При съвместна проверка на екипи от столичната Национална агенция за приходите /НАП/, СДВР и Главна инспекция по труда са били иззети 48 празни фактури и 140 касови бележки от фискални устройства, които нямат дистанционна връзка с НАП. Това съобщиха от агенцията. Проверката е била преди няколко дни.

Върху фактурите са поставени печатите и данните на две фирми, като същите данни са отпечатани и върху продаваните касови бележки. Цената на стоките, отразена в бележките, е от 50 до 1000 лв. Идеята на търговците е към попълнената от купувача фалшива фактура да се прикрепи и касова бележка със същата стойност.

Предстои проверка на двете фирми и при съмнение за участието им в документната измама ще бъде уведомена прокуратурата. 

Проверени са били и 19 търговски обекта на базара. Нарушения са установени в десет от тях. На шестима търговци са съставени актове за неиздаване на касов бон, като в два от  проверените обекти е установена разлика в касовата наличност от порядъка на 1500 - 2000 лв.

В други три обекта са липсвали документи - касови книги, паспорти  и свидетелства на фискалните устройства. Засечени са били и нарушения на осигурителното законодателство.

От НАП напомнят, че сигнали за укриване на обороти, неиздаване на касови бележки и други нарушения могат да се подават на телефона на Информационния център на приходната агенция - 0700018700 на цената на градски разговор за цялата страна.