Сигнали срещу хазяи, които от години прибират тлъсти наеми за апартаменти, офиси и магазини, а не внасят и лев данък в хазната, валят в Националната агенция за приходите (НАП), научи "Монитор".

В действителност има стотици сигнали от наематели, потвърди пресаташето на НАП Росен Бъчваров. Той обясни, че квартиранти звънят на данъчните и им подават информация за хазяи, които им прибират по 150-300 евро наем ежемесечно, а срещу това не си плащат данъците, както е редно. Други пък

директно носят копия от договорите си за наем

в данъчното. Затова след 30 април, когато изтича срокът за подаване на годишните данъчни декларации, НАП започва да проверява всички подобни случаи. От приходната агенция съобщиха още, че всеки, който смята, че хазяинът му не плаща данъци за доходите си от наем, може да сигнализира на телефон 0700 18 700. Сигналът трябва да не е анонимен, но е гарантирана пълна конфиденциалност, категорични са от НАП.

Междувременно от данъчната агенция съобщиха, че вече са успели да хванат

редица наемодатели, които са укрили 730 хил. лв. данъци. Това е станало по време на 50 ревизии, извършени от НАП на собствениците на търговски обекти на централни улици и булеварди в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново. Задълженията са за невнесени ДДС и данък върху доходите на физическите лица. Собствениците на магазините са глобени и задължени да внесат укритите данъци заедно с лихвите, съобщиха още от НАП.

По време на ревизиите инспекторите на НАП са установили, че част от собствениците на луксозни магазини изобщо не са декларирали получените доходи от наем, а други обявили значително занижени цени в договорите. Така например,

за даване на магазин от 41 кв. м. на бул. "Витоша"

в столицата, е обявен годишен доход от наем 6000 лв. или 500 лв. месечно. Ревизорите на НАП възложили експертиза, която доказала, че реалната наемна цена на този обект е поне 22 000 лв., което прави над 1800 лв. месечно, тоест три пъти повече от вписаната в договора за наем.

При подготовката на ревизиите на наемодатели служителите на НАП направили проучване на средните пазарни цени в най-големите градове в България. Изследвали и международни класации, като тази на Международната агенция за недвижими имоти Cushman&Wakefield за световните търговски улици, включваща цените на 233 улици в 47 държави. Там бул. "Витоша" в София се оказал сред първите 50 най-скъпи места, а през 2005 г. достигнала дори 22-ро място.

От НАП съобщават, че предстоят нови ревизии на наемодатели в близките месеци.