Националната агенция за приходите (НАП) обяви 259 граждани за милионери според декларациите за доходите им от 2014 г. Толкова души са обявили приходи от над 1 млн. лв. за миналата година. Общата сума на доходите, които те са вписали в декларациите си, е 545 млн. лева.

Сравнение с доходите през 2013 г. няма как да се направи, защото НАП за първи път дава окончателни данни. През миналата година приходната агенция обяви 130 българи за милионери, но данните бяха за период от около 3 седмици, преди да свърши тогавашната данъчна кампания, а след това такива данни не са обобщавани, каза говорителят на НАП Росен Бъчваров.

За най-голямата сума, заявена в тазгодишната данъчна кампания, се борят трима мъже от София. Всеки един от тях е спечелил през 2014 г. по над 10 млн. лева. През миналата година преди края на кампанията за най-богат беше обявен 36-годишен софиянец, декларирал 7,3 млн. лева доход.

Досегашният рекорд обаче е от данъчната кампания през 2013 г. - тогава бургазлия декларира 13,640 млн. лева доходи, върху които платил 1,3 млн. лева данъци.

Сред тазгодишните милионери има 29 жени. Най-младата сред тях е на 29 години, столичанка, декларила над 7 млн. лева.

Тъй като е данъчноосигурителна тайна, от НАП не съобщават никакви подробности за хората и дейностите, от които печелят. Знае се само, че милионерите са получили най-много от трудови и приравнени към тях правоотношения - 226 млн. лева.Следват доходите от прехвърляне на права и имущества - 147 млн. лева, и тези от стопанска дейност като едноличен търговец - 103,1 млн. лева.

В топ 3 на градовете с най-много милионери са: София - 129, Варна - 18 и Пловдив - 16.