Правителството вече е поискало от Международната асоциация на разследващите журналисти да предостави данни за българите, включени в досиетата „Панама“.  Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов.

„В момента, в който излязат данни за някое лице, започваме селекция. За мен ползването на офшорни компании показва,че ти искаш да избягаш от нещо, дали от индентичността си, дали от произхода на средствата, дали от данъчно облагане.“, заяви финансовият министър Владислав Горанов. Той обеща проверка на произход на парите и платени данъци.

„Ако се окаже, че върху транзакциите не са плащани данъци, имаме инструментариум да съберем дължимото“, заяви още министърът след конференция по повод 20-годишнината на Националния осигурителен институт (НОИ).

Финансист номер едно заяви, че българското законодателство е доста по-стриктно по отношение на офшорките, сравнено с останалите страни-членки на ЕС. 

„Ограничение, такива компании да могат да правят бизнес в съществени сектори на икономиката, като например да притежават лицензи за мобилни оператори, за органвизиране на хазарт, куп други икономически дейности от съществен интерес. България на практика е държавата с най-много офшорни зони, включени в нейното законодателство от гледна точка на ограничения.“, обясни още Горанов.

Шефът на приходната агенция уверява, че получените данни ще бъдат използвани "единствено за упражняване на законоустановените правомощия на приходната администрация".
Атанасов прави важно уточнение, че "наличието на банкови сметки или операции в офшорни юрисдикции не означава задължително извършването на данъчни нарушения и престъпления, но независимо от това косвените доказателства за подобна активност би следвало да бъдат внимателно проучени".

Искането на НАП е по повод мегаразследване на Международния консорциум на разследващите журналисти, започнало след изтичане на данни към германския вестник "Зюддойче цайтунг".

По-рано през деня стана ясно, че Националната агенция за приходите (НАП) е изпратила официално искане до Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ). 

Главният изпълнителен директор Бойко Атанасов иска агенцията да получи "цялата налична информация за българи и за български компании, за които има данни за офшорни сметки и за извършени операции". 

Готовността на данъчните да окажат помощ на журналистите при обработката и анализирането на огромния обем информация беше заявена веднага след оповестяването на документите.