Около 1 млрд. л дизел, за които не е платен акциз и ДДС, всяка година се продават на бензиностанциите в страната, като това нанася щети на хазната за над милиард лева. Това стана ясно по време заседанието в сряда на комисията по енергетика в НС.

Според председателя на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Валентин Златев 40% от горивата у нас са вносни, но на количествата доставени от тези фирми от чужбина се падат само 20 на сто от платените акцизи или около 400 млн. лв.

За горивата произведени и продадени от „Лукойл-Нефтохим” се падат 57% от тях, или 1,2 млрд. лв., а на други фирми производители у нас – 23%, или около половин милиард.

По думите на шефа на БПГА най-често горива без платени данъци и акциз се пласират чрез ведомствените бензиностанции, които в страната са около 7 хиляди.

„Тяхното съществуване не е регламентирано законово и те на практика не се контролират”, обясни той.

„Другият начин да се ощетява хазната е възможността да се внасят горива не само в акцизните, но и в митнически складове, където няма измервателни уреди и контролът също е слаб”, добави Златев. Той съобщи, че от началото на годината от асоциацията са установили горива доставени в страната по този начин от 19 танкера във Варна и 35 в Бургас. От БПГА определиха митническата система БАЦИС за контрола на движението на акцизните стоки като неефективна, защото данните в нея може да се манипулират.

Относно тиражираните твърдения за картел на пазара на горивата Златев обясни, че всички легални участници работят при еднакви условия и за това цените им са толкова близки. Според него големи разлики в цените говорят за нелегални доставки.

По думите му не може една цистерна с гориво да обиколи почти цяла България и да разтовари много по-евтино гориво в бензиностанцията.

Вижте още: 

Бензин и дизел поскъпват 

Запечатаха две бензиностанции заради лошо гориво