По 330 касови апарата в час трябва да се свързват с информационната система на НАП, така че да бъдат спазени сроковете и до края на март 2012 година всички фискални устройства да имат дистанционна връзка с данъчните, съобщиха от приходната агенция.     

Последните промени в Наредбата за отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства удължи срока за осигуряването на електронна връзка за по-голямата част от регистрираните по ДДС търговци до края на март 2012 година.     

Тогава обаче изтича и срокът, в който всички останали фискални устройства трябва да са вързани с данъчните. Това на практика означава, че около 470 000 касови апарати ще трябва да  се свържат с НАП в оставащите около 1400 работни часа до изтичането на крайния срок.

Затова от НАП призовават своите клиенти да не изчакват, защото колкото повече приближават крайните срокове, толкова повече се удължава и времето, за което  технологично ще става връзката с агенцията.  

Вече всеки търговец може да провери дали неговото фискално устройство подлежи на доработка, за да отговори на изискванията на новата наредба за отчитане на  продажбите с фискални устройства или ще му се наложи да си купи ново.      

Софтуер за проверка на възможността за доработване на касовия апарат за дистанционна връзка с НАП е публикуван на интернет страницата на агенцията -www.nap.bg.