Данъчни облекчения за родители с малки деца обмисля властта. 

"От 2016 година семействата с малчугани може да плащат по-ниски налози", заяви финансовият министър Петър Чобанов и допълни, че елементът на семейно подоходно облагане ще бъде приложен след широка дискусия. 

"Първо трябва да оздравим данъчната система, но през втората половина от мандата може да мислим върху облекченията за деца", каза Чобанов, цитиран от "Стандарт"

Според експерти един от вариантите е налогът на родителите да намалява с определен коефициент според броя на децата. Плоският данък ще се запази, а подоходният и корпоративният налог ще останат 10%. 

"За догодина от данък "лихва" ще получим 66 млн., което кореспондира с новата му ставка от 8 на сто", обясни още министърът. 

Финансовият министър смята, че нова актуализация на тазгодишния бюджет няма да се наложи. Все пак ведомството е разработило вариант, в който има неизпълнение на заложените приходи. 

"В такъв случай ще се оптимизират още разходите, като ще се орежат паразитни разходи", каза Чобанов.Той смята, че трябва да се върви към увеличаване на възрастта за пенсиониране. 

Според него заложеният дефицит от 1,8 на сто и увеличаването на дълга на страната ни догодина до максимум 18 млрд. лева не води до свръхзадлъжнялост

"Рейтингът на страната ни е подценен", смята още финансовият министър.