Стоките, произвеждани от големите предприятия, могат да поскъпнат с до 10 процента, ако планираните от финансовото министерство промени за изчисляването на данък печалба влязат в сила. Това смятат експертите от Съюза на счетоводителите.

Тъй като фирмите ще ползват по-малки облекчения за остарелите си машини, на хартия ще отчитат по-големи печалби и ще дължат по-големи данъци. По-големите плащания към бюджета фирмите ще компенсират, като вдигнат цените си.

Председателят на съюза на счетоводителите Иван Душанов предупреди още, че след като плащането на заплати започне да става само с банкови карти, работниците реално ще получават по-малко, защото ще плащат такси за тегленето на сумите.

Държавата трябва да намери механизъм да не натоварва работниците с плащането на банковите такси. Според Иван Душанов, работникът има договор с работодателя за определена сума и не от заплатата му трябва да се вземат таксите.

"Това ще бъде един златен век за банките. Всяка една транзакция плащане банките крила ще повдигат. Не можем да бъдем оставени на произвола на банката. Държавата разпорежда, това пак ще стане по банков път.", посочи Душанов.

Таксите трябва да ги поема работодателят, а след това държавата да ги признава като разходи. Иначе счетоводният трик, чрез който предпиятията с много машини ще отчитат по-големи печалби, се използва, за да се кърпи бюджета, смятат счетоводителите.

Според Павлина Павлова за малките фирми с един компютър например, едва ли данъкът ще е особено по-висок, но за големите предприятия със стотици машини, разликата ще е огромна. По-големите данъчни плащания ще са за сметка на крайната цена.

"Няма начин това да не отиде в крайната цена, при всяко положение трябва да има вдигане. Ако не се вдигне цената, това ще остане за наша сметка. То всъщност те разчитат на това.", уточни Павлина Павлова.