Продължава проверката на хакерската атака срещу НАП, предприети са мерки за минимизиране на щетите. За изпратената информация от руски домейн до българските медии може да се твърди по категоричен начин, че съвпада с информацията, която е налична в сървърите на НАП.

Това потвърждава, че е извършен нерегламентиран достъп до Национална агенция по приходите. 3% от общата база данни на НАП са засегнати, но тази информация не представлява класифицирани данни.

Това казаха министърът на вътрешните работи Младен Маринов и финансовият министър Владислав Горанов по време на брифинг след свиканото от премиера Бойко Борисов извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерски съвет във връзка с хакерската атака срещу НАП.

"Всички запознахме премиера с фактическата обстановка по отношение на констатираната атака към информационните масиви на НАП. Това, което е установено до момента, е, че от руски домейн е изпратено съобщение до български медии. Впоследствие линковете водят до сървър, на който е качена информация", каза той и поясни, че проверката продължава.

"Можем да твърдим, че тази информация съвпада, налична е на сървърите на НАП, което потвърждава, че е извършен е нерегламентиран достъп до информация на НАП", посочи още той.

По разпореждане на премиера се извършва преглед на информационните системи от другите държавни институции с оглед констатиране на уязвимости, каза още Маринов.

Информацията, разпространена през руския домейн, изпратена до някои български медии, може да се счита за информация, която е част от базата данни на Националната агенция за приходите, заяви и министърът на финансите Владислав Горанов. Той посочи, че около 3 процента от базата данни на НАП може да се считат за засегнати.

По думите му, изтекли са не само лични данни, но и данъчно-осигурителна информация. Оценките и анализите са, че данъчно-осигурителна информация, която е изтекла и се разпространява, е недостатъчна, за да може да се направи цялостен извод за имущественото или финансовото състояние на конкретно лице, допълни той.

"Експертните оценки са, че са изтеглени откъслечни парчета от огромната база данни, с която НАП функционира и която постоянно създава. В този смисъл не може да се смята, че на база на тази откъслечна информация може да се направи цялостен анализ", заяви още Горанов. По думите му данните от атаката са постъпили във вчерашния ден.

Откакто се установи хакерската атака, най-добрият възможен капацитет, наличен в държавата и в частния бизнес, работи върху системата на НАП,  допълни Горанов. Той посочи още, че не иска да търси връзка между актуализацията на бюджета и придобиването на нови способности за армията и деня, в който стана тази хакерска атака.
 
„Мога да ви уверя, че от вчера, откакто бяхме уведомени за подобен теч на информация, най-добрият възможен капацитет, наличен в държавата в това число със съдействие на частния бизнес, работи върху системите на НАП. Анализите ще продължат. Тъжният извод е, че държавните системи, колкото и да бъдат съвършени, винаги ще бъдат уязвими. Ние сме в една ситуация, в която киберсигурността ще бъде все по-голямо предизвикателство“, допълни още Горанов.