Ревизия на данъците на софиянци разпореди столичният кмет Йорданка Фандъкова, след като десетки жители на кв. "Младост" и Горубляне се оплакаха от нереално завишени налози.

Ако има виновни за завишението, те ще понесат наказания, категорична бе тя. Проверката ще се извърши от вътрешния одит в общината, уточни тя. До седмица ще бъдат готови резултатите.  Съмнения за технически грешки, допуснати при изчисляването на данъците, са причината за ревизията.

Фандъкова призова всеки гражданин, който има съмнения за изчисляване на таксите си, да се обърне към данъчната администрация в района си.

По думите на зам.-кмета по финансите Минко Герджиков грешка с данъците не е допусната.

Това е софтуер и той не може да се обърка

категоричен беше Герджиков. Пред bTV вчера Герджиков обясни, че на 17 къщи в Горубляне действително е завишен данъкът, тъй като са попаднали в друга зона. Но по-късно налозите били коригирани и гражданите ще платят като миналата година.

След промените на районирането на града във втора, трета и четвърта част на кв. "Младост" ще плащат с 50% повече за данъци, тъй като преминават в по-скъпата зона, в която се начисляват и останалите части на квартала.

"Не смятам, че "Младост 1" и "Младост 1А" са по-различни като имоти от "Младост" 2, 3 и 4 и да са в различни зони, а Студентски град да е приравнен с първата част на "Младост", каза Фандъкова и допълни, че в третата част на "Младост" в средата на годината ще бъде завършена нова детска градина за 2,5 млн. лева.

"Инвестициите са видими, притеснително би било, ако събираме  данъци и не се вижда къде отиват парите от тях", добави столичният кмет.

След промените таксите за двустаен апартамент вече ще са 84 лв., а не 56 лева, както миналата година.

Общо 123 000 души тази година ще трябва да плащат по-високи налози заради промяната в зоните на града.

С над 20% се е увеличила събираемостта

на налозите в София в началото на тази година в сравнение с миналата, каза още Герджиков. За първите десет дни от данъчната кампания в София отчитат, че платените  данъци и такси са с 20 процента повече от миналата година.

Над 8 млн. лв. са събрани от налози от началото на данъчната кампания за 2011-а, като за м.г. те са били 6,9 млн. лева. Промяната на зоните винаги трябва да става след наблюдение на пазара, изтъкна още Герджиков.

"Ние имахме две години да го изследваме. Данъчните оценки в столицата са под пазарните. Промилът ни е 15 пъти по-нисък от средния европейски", изтъкна още заместникът на Фандъкова.