Румънското правителство одобри намаляването на ДДС от 24% на 9% за всички храни, безалкохолни напитки и хранителни продукти. 

Корекцията ще влезе в сила от 1 юни - шест месеца по-рано от първоначално обявените планове, посочва "Блумбърг". Причината да бъде изтеглена напред във времето са по-добрите от очакваното приходи в бюджета, съобщи премиерът Виктор Понта.

"Мярката е устойчива. В края на март вместо дефицит от 5 млрд. леи (1.13 млрд. евро), както сме се договорили с международните кредитори, сега имаме рекорден излишък от 5 милиарда леи", каза министър-председателят на предаваното директно по обществената телевизия начало на правителственото заседание. 

Кабинетът вече одобри намаляване на данъците, включително ДДС и данъците върху доходите на физически и юридически лица, пише "Стандарт". Това трябваше да се случи на етапи между 2016 и 2019 г., но след добрите приходи за първите два месеца на годината Понта обяви, че някои от промените може да бъдат изтеглени през 2015 г.

Вчера той потвърди, че цялостното понижаване на ДДС от 24% на 20% за нехранителни продукти ще стане от догодина. Средната стойност на данъка ще падне до 17,5%. 

Изчисленията на правителството са, че с намаляването на този данък за храни и безалкохолни напитки бюджетът ще изгуби около 5 млрд. леи приходи, но населението ще разполага с повече средства за потребление. Това вероятно ще повлияе и на кампанията за парламентарните избори, които трябва да се проведат през 2016 г.