В Европейския съюз намаляването на ДДС върху книгите отдавна не е тема на дневен ред. А причината е, че в 26 от всички 28 държави членки са въвели диференцирана, доста по-ниска ставка, на косвения данък.

В България обаче промяната все още е предизвикателство, за което се налага да говорим, особено днес, когато е най-голямото пролетно книжно изложение в България - Пролетният панаир на книгата.

Въпреки че от години писателите и издателите постоянно повдигат въпроса за намаляване на ДДС върху хартиените издания, у нас той все още е толкова, колкото за всички останали стоки – 20%. Така искането за по-малка финансова тежест върху книгите се появява периодично в медии, има петиции и доста обосновани предложения.

Държавата обаче отказва категорично да се възползва от правото си на диференцирана ставка, като един от основните мотиви е "усложняването на системата" по събиране на данъка и "загубите за бюджета".

Както и при много други сектори на икономиката и обществото, и тук държавата гони своите краткосрочни цели, без да се замисля от дългосрочните ефекти от подобна мярка. Гонейки краткосрочни фискални цели, правителството изпуска основната, която в дългосрочен план ще донесе икономическо развитие и, разбира се, повече приходи в бюджета - интелектуалното развитие на обществото.

Повечето държави членки на ЕС, с изключение на България и Дания, облагат с по-ниска ставка на ДДС върху физическите книги, отколкото на други продукти и услуги.

По-ниската ставка за книгите може да е една от ограничените редуцирани ставки, разрешени съгласно Директивата за ДДС на ЕС, от които държавите в Блока могат да се възползват. България има такава ставка за сектор туризъм, в който ДДС е 9%.

Една от причините да не се намалява данъкът върху книгите е, че ако се намали за една стока, ще последват искания за по-ниска ставка и за други, а държавата разчита основно на ДДС, за да се пълни хазната.

„Държавата дава милиарди левове за магистрали, падат се около 10 млн. лв. на километър. Необходимо е поне 1 километър магистрала да приравнят за българското книгоиздаване, не повече. Искаме цялото българско книгоиздаване на година да е равно на километър магистрала, защото сега не сме и 10 см”, казва Константин Йорданов, който е Директор Книгоиздаване в Издателство „Сиела”.

Всички държави в ЕС, които са с по-нисък ДДС върху книгите от България:

Великобритания – 0%

Ирландия – 0%

Люксембург – 3%

Испания – 4%

Италия – 4%

Хърватия – 5%

Кипър – 5%

Унгария – 5%

Полша – 5%

Малта – 5%

Румъния – 5%

Франция – 5.5%

Белгия – 6%

Гърция – 6%

Швеция – 6%

Холандия – 6%

Португалия – 6%

Германия – 7%

Естония – 9%

Литва – 9%

Словения – 9.5%

Словакия – 10%

Австрия – 10%

Финландия – 10%

Латвия – 12%

Чехия – 15%

България – 20%

Дания – 25%

Преди дни издателство „Жанет 45” пусна на пазара първата в света книга скреч-талон, което е препратка към лотарийните билети, а целта да се обърне повече внимание на проблема с високия ДДС върху хартиените издания.

„Щастливото” издание на "Български хроники" и е с 20% по-евтино, защото толкова щеше да струва, ако се ползваше с преференции за по-ниско ДДС. 

Петиция за намаляване на ДДС върху книгите може да подпишете ТУК

Днес 29 май може да се опитаме да променим статистиката за четящите българи и да посетим Панаира на книгата, който открива пред НДК.