Само за пет години загубата от укрити доходи в страната е 12,4 млрд. лева, съобщи вчера изпълнителният председател на БСК Божидар Данев, който представи резултатите от изследване за ръста на сивата икономика у нас. 

Обемите на неформалния сектор нарастват средно с 3,4% годишно. Анализът на камарата показва, че ръстът на бизнеса, работещ на тъмно, е бил особено значим при предишното правителство, като през 2010 г. е достигнал 5,1%, докато в началото на изследвания период промяната е в рамките на статистическата грешка. С 29% е увеличен брутният вътрешен продукт за годините между 2007 и 2012 г. 

Въпреки добрите резултати за изследвания период данъчните приходи са нараснали едва с 11 на сто, което на практика е срив, коментира Данев. 

Рязко е променена структурата на приходите от налози, като най-голямо е намалението при данък печалба, където са събрани с 48 пункта по-малко средства.

Статистиката отчита, че намалява видимо приносът в хазната на трите основни компонента - данък добавена стойност, данък печалба и осигурителни вноски

Въпреки растежа на БВП няма повишение в нито един от данъчните приходи, отчитат експертите от БСК. За същото това време обаче средната работна заплата се е повишила с 80 на сто, минималната - с 60%, осигурителният таван е скочил с 40 на сто.

Приходите от данък добавена стойност намаляват с 21 пункта, въпреки че данъчната ставка не се променя, а брутният вътрешен продукт расте.

Страната ни е първа в Европейската общност по недекларирана заетост, която е между 22 и 30 на сто, съобщи зам.-председателят на БСК Димитър Бранков.Данните са били оповестени в началото на седмицата в Брюксел в доклад на Главна дирекция "Заетост".

През миналата година сивият сектор в българската икономика е бил 31,9 на сто според данните на Европейската комисия, което ни нарежда на първо място в ЕС.

Сред отраслите с най-голям дял на неформална дейност са строителството, търговията, транспортът и туризмът, съобщи още Божидар Данев. При продуктите пък алкохолът, цигарите, горивата, зърното и недвижимите имоти са най-предпочитани за машинации и укриване на данъци.