Има два вида бизнес - светъл, който плаща данъци и осигуровки, и сив, делът на който е повече от 30%. 

Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев по време на втората среща от кампанията "Бизнес на светло за по-добро бъдеще", която се проведе във Варна.

"Решили сме да се борим заедно срещу закоравелия ни противник", коментира Домусчиев. Според председателя на КРИБ сивият сектор нанася много вреди, най-голямата от които е изкривяването на конкуренцията и предимството, което имат недобросъвестните бизнесмени пред тези "на светло".

"КРИБ се бори със "сенчестия" бизнес вече повече от 10 г.", припомни Домусчиев. Той посочи предложените от най-голямата работодателска организация мерки, сред които свързването на фискалните устройства с НАП, глобите за работа без трудов договор и ревизиите на всички концесии. 

Домусчиев изрази увереност, че правителството ще продължи да работи в същата посока с цел да бъде заличен "сивият" сектор.

Той поясни, че в КРИБ няма фирми от "черния" бизнес и организацията представя не само едрия бизнес, но и хиляди компании в браншовите и регионални организации.

"За съжаление България е в челните позиции по сива икономика", каза пред журналисти преди срещата финансовият министър Владислав Горанов. Той припомни, че страната ни е на второ място след Румъния, но към вчерашния ден в хазната има 1,6 млрд. повече приходи при близо 2% ръст в икономиката. 

"Това означава, че тези пари не са отишли в джобовете на тези, които са обект на днешната дискусия", коментира Горанов.