11 души са задържани при операция „Вносителите“ срещу група, ощетила държавния бюджет със 7,5 млн. лв. за последните четири месеца чрез укриване на ДДС, съобщиха от МВР.

Шестима души са арестувани в Пловдив, по двама в София и Стара Загора и един в Пазарджик. В момента се извършват претърсвания на 35 адреса в градовете.

Сред задържаните има счетоводители и собственици на фирми, участвали в схема за невнасяне на ДДС, уточняват от МВР.

Разследващите са установили схема при която търговско дружество купува големи количества захар от Гърция на стойност 10 млн. лв. месечно, препродава ги на друго дружество, което от своя страна ги продава на други две фирми. Последните, обаче получават реално по-големи количества от декларираните. Една от тях продава около 80% от внесената захар на вътрешния пазар, а част от количествата достигат и до голяма търговска верига.

През последните четири месеца дружеството продава на вътрешния пазар захар за около 2 милиона лева, без ДДС и без продажбата да е отразена счетоводно.

Другата фирма също продава захарта, без да са съставяни каквито и да е счетоводни документи и така е избегнато плащане на ДДС в размер на около 200 000 лв. месечно. Така продадената от двете фирми захар остава като счетоводна наличност във второто по веригата дружество (първият купувач от фирмата вносител). Тези количества се „изписват” документално на фирма-бушон – без да има реална доставка. От своя страна фирмата-бушон фактурира тези количества на друго дружество, което не води счетоводна отчетност и периодично се препродава, като сменя собствеността си и съответните териториални данъчни дирекции.Фирмата-вносител, която е реализирала покупка на захар на стойност 10 милиона лева, съответно трябва да плати ДДС в размер на около 2 млн лева.

Създава се схема при която първата фирма-бушон декларира фиктивно, че е извършила услуга за около 10 млн. лева на компанията-вносител, която от своя страна има правото да си възстанови ДДС. По този начин се „стопява” дължимия за внасяне данък от фирмата-вносител.

По същия начин с цел „стопяване” на дължимото, първата фирма-бушон декларира услуги за от втория „бушон”, чийто собственик е криминално проявен.

В резултата на престъпните действия държавният бюджет е ощетен с около 7,5 милиона лева само за последните четири месеца. Преди това, по друга схема, организираната група е ощетила бюджета за 18,6 милиона лева.

В операцията, която продължава и в момента, са участвали служители на Главна дирекция “Криминална полиция” и на областните дирекции на МВР в Пловдив, Пазарджик и Стара Загора. Тя е под надзора на Окръжна прокуратура-Пловдив и е с участието на служители на НАП.