С данък от 15% да се облагат приходите от залози в бинго зали и лотарийни игри, предвиждат промени в Закона за хазарта, внесени от социалиста Георги Кадиев, които депутатите от временната бюджетна комисия към парламента одобриха на първо четене.

"Пропуснахме облагането на тези игри. Целта е да попълним празнината. Сега те се облагат само с корпоративен данък и загубите са около 2 млн. лв. за бюджета", защити законопроекта Кадиев. 

По думите му с промените ще се запълнят доста празноти и няма как те да навредят на бюджета, а напротив - ще донесат още приходи в хазната.

От Министерство на финансите не излязоха с актуално становище, а Людмила Петкова, директор на дирекция "Данъчна политика" към ведомството, заяви, че с предложените промени не се решават проблеми, а се създават големи неясноти.

"Въпреки запазването на облагането на хазартните игри офлайн и на малкото фирми онлайн в приходите от дейността им се наблюдава спад, а ръст има само при алтернативния данък. Все пак МФ ще подпомогне разписването на разпоредбите, каквото и решение да се вземе", заяви Петкова.

По време на заседанието на комисията бяха разгледани и предложения за промени в Закона за ДДС, внесени от Волен Сидеров, както и на промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, предложени от Михаил Миков, които обаче не бяха одобрени.