Плащанията в размер над 15 000 лева ще се извършват само чрез преводи или внасяне по платежна сметка. Задължения към държавата и общините ще могат да се плащат през ПОС-терминали. Това приеха депутатите на второ четене при гласуването на законопроекта за ограничаване на плащанията в брой.

На първо четене народните представители бяха одобрили сумата да е 5000 лева, но при второто гласуване парламентът прие трикратното й увеличаване.

Правилото важи и в случаите на плащания в чуждестранна валута, когато левовата им равностойност е равна на или надвишава 15 000 лв.

Ако тя е равна или надвишаваща 15 000 лева, парите трябва да бъдат преведени по банков път. Равностойността в левове се определя по курса на БНБ в деня на плащането.

Законът за ограничаването на плащанията в брой не се прилага при изплащането на трудови възнаграждения по смисъла на Кодекса на труда, предаде БТА.

Разпоредбите му не важат още за теглене и внасяне на пари в брой от и в собствени платежни сметки, както и от и в сметки на недееспособни лица, съпрузи и роднини по права линия.

"Гражданите и фирмите могат да плащат без банкова такса или комисиона своите данъци и други суми към бюджетни предприятия, ако това става чрез ПОС терминал на съответната бюджетна организация. Това е най-важната част от приетия на второ четене закон за ограничаване на плащанията в брой", каза в кулоарите на парламента председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Тя допълни, че всички министерства, териториалните им структури и общините ще са длъжни да осигурят такива устройства за плащания с банкова карта. Това е жест от правителството към тези, които си плащат данъците, коментира Стоянова.

Увеличаването от 5000 на 15 000 лева на допустимата граница за плащания в брой била заради опасността от пречки за работата на дребния и едрия бизнес. По думите на Стоянова, законът вече не засяга само фирми, а и физически лица, така разширяването на обхвата е наложило увеличаването на прага, приет на първо четене.

Няма да има законово задължение заплатите да бъдат изплащани по банков път, както беше заложено в предложенията на вносителите на законопроекта (МС). Заради липсата на добра банкова инфраструктура в малките населени места не може да се въведе такава разпоредба, обясни още Стоянова.

Другото обяснение били високите банкови такси. Те ще са съществен разход за работниците с ниски заплати. По мнението й обаче работодателите и служителите трябва да бъдат стимулирани за банковото превеждане на възнагражденията.

НАП ще контролира дали разпоредбите се спазват, допълни Стоянова.