Сивата икономика в България през 2011 г. намалява, а бизнесът и работниците все по-често спазват правилата за легална дейност. Това показва анализ на Националния център „Икономика на светло”, съобщи БТА.

Индексът „Икономика на светло”, който центърът изготвя, се

увеличава от 63,97 пункта за 2010 г. на 67,40 пункта

за миналата година. Това обясни Милена Ангелова, ръководител на проекта и главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал. Най-общо казано индексът измерва процента на легално произвеждания брутен вътрешен продукт у нас.

Според експертите от центъра има подобрение в почти всички компоненти на индекса. Най-съществена е положителната промяна при събирането на акциза от цигари и алкохол.

Влияние за изсветляване на икономиката обаче оказва и свързването на касовите апарати на търговците със системите на Националната агенция за приходите (НАП). Друг фактор са засилените проверки на Агенцията по заетостта за фиктивни трудови договори.

Все пак влошаване се отчита само

при събирането на ДДС и при търговията с други страни

от ЕС. Тези показатели обаче не са окончателни, защото данните за тях излизат от Националния статистически институт (НСИ) през есента, каза Стефан Петранов, член на екипа.

Въпреки напредъка сивата икономика в България остава на едно от най-високите равнища в Европейския съюз. Според данните на Националния център „Икономика на светло” тя е над 30 на сто. Подобна е ситуацията и в Румъния.

По информация на Европейската комисия средните нива за общността са между 15% и 17%. Най-оптимистична е ситуацията в Дания и Австрия, където нивата на сивата икономика са между 10 и 12 на сто. В Гърция и Италия сивият сектор също е голям, но нивата му са под 30%.