Такса смет ще се определя според количеството отпадък и на принципа "замърсителят плаща". Общините ще могат да избират между различни основи за определяне на размера - броя на живеещите в даден имот или чрез предварително закупени торби за боклук. 

Това предвиждат промените в Закона за местните данъци и такси, предложени за обществено обсъждане от Министерството на финансите. Данъчната основа, която се ползва масово от общините за определяне на налога сега, ще може отново да бъде избирана, но само за почистването на обществените територии. 

Очаква се новият начин за смятане на таксата да влезе в сила от догодина. От Столичната община веднага заявиха, че новите варианти ще оскъпят таксата за софиянци и поискаха преходен период.

Промените предвиждат количеството битови отпадъци да е водещата основа при определяне таксата, но дават картбланш на общинските съвети да изберат и друга основа, ако "съществуват обективни обстоятелства, възпрепятстващи прилагането й". Подобна вратичка в закона съществува и сега и благодарение на нея местните власти масово използват данъчната стойност на имотите. 

Таксата отново ще има три компонента - за събиране и за третиране на боклука и за поддържане на чистотата в обществените пространства (градинки, улици и др.). За тези с по-голямата тежест - събирането и третирането на боклука - общините ще могат да избират между три варианта. Първият е доста екзотичен за България и предвижда всеки да си купува торби с определена вместимост, като общината трябва да определи колко е минималният брой торби на имот. Вторият вариант ще е таксата да се изчислява на базата на броя на контейнерите за боклук на територията на общината, тяхната вместимост и това колко често се извозват. 

Третият вариант е таксата на имот да се смята на базата на това колко души живеят в него. Детайлите по избраните варианти от всяко населено място ще бъдат разписани в наредбите на общините. 

Третият компонент, който ще формира общата такса, е за поддържането на обществените пространства. Тук общините ще могат да продължат да избират данъчната основа или отчетната стойност на имота. Новият вариант е да се вземе и тук броят на живеещите в имота.

От доста време се очаква, че новият начин за изчисление на такса смет ще доведе до намаляване на сумите, които плаща бизнесът и които в момента са нереалистично завишени, и увеличаване на таксата за гражданите. От Столичната община смятат и че вариантите за определяне на такса смет ще увеличат общата цена на услугите по събирането, депонирането и почистването. 

"Още в края на миналата година предложих да потърсим възможност за един по-дълъг преходен период. Ако ще се въвежда нов метод за определяне на такса смет, който на практика ще доведе до увеличаването й за гражданите, да имаме доста дълъг преходен период от 10-15 години, за да избегнем значителни сътресения и да дадем на хората възможност да си планират приходите и разходите". Това коментира пред "Сега" зам.-кметът на София Дончо Барбалов. 

Според него методът, който би проработил в София, е определяне на таксата на база ползватели на имотите. 

"Тук обаче опираме до въпроса с адресната регистрация. Там има много нерешени неща и е необходимо, ако се дава такава възможност, това да върви заедно с промени в закона, който регулира адресната регистрация, за да се засили контролът и наистина в една сграда да се знае колко хора живеят", коментира зам.-кметът.