Рязко увеличение на такса смет ще ни връхлети в следващите години, ако общините не започнат да рециклират повече боклук.

Причината е, че от 2020 г. се предвижда за всеки тон отпадъци, изхвърлен на сметище, да се плащат по 95 лв. такса на държавата. В момента тя е 15 лв., но още догодина ще скочи на 35 лв./т.

Ако общината не ползва ново регионално депо, а старо бунище, сумата е два пъти по-голяма. Този разход се калкулира от кметствата в размера на данък смет, който плащат гражданите и фирмите.

Няма официални данни какъв процент от таксата се използва за плащането на отчисленията. В София около 3% от разходите за боклука отиват за плащанията, наложени от държавата. Догодина това перо ще скочи двойно.

Увеличението на тарифата е записано в проект на наредба на екоминистерството. В нея се предвижда след рязкото увеличение до 35 лв./тон догодина от 2015 г. сумата да нараства плавно с по 10 лв. годишно, докато стигне 95 лв./тон през 2020 г. Това е шесткратно увеличение.

Парите се събират за изграждането на нови клетки или цели депа за боклук, както и на съоръжения за оползотворяване на сметта. Средствата се превеждат всеки месец по сметки, които стоят блокирани, докато не се одобри инвестицията в нови съоръжения.

Таксите се намаляват, ако общините успеят да рециклират повече боклуци или да накарат гражданите и бизнеса да изхвърлят по-малко смет в контейнерите.Таксата за депониране се събира от 2011 г., когато беше 3 лв. за новите депа. Целта  беше да се стимулират местните власти да разчитат все по-малко на сметищата и повече на рециклирането и оползотворяването.

При въвеждането тя срещна недоволството на Националното сдружение на общините. Организацията обяви, че плащането ще повиши изключително много такса смет.

“Очакваше се, че таксите ще растат прогресивно, за да се стимулира рециклирането, но не знаехме колко ще са високи”, коментира столичният зам.-кмет по екологията Мария Бояджийска.

Именно заради “убийственото” плащане общината избирала кандидатите да строят бъдещия завод за боклука и според това какво количество отпадъци ще се изхвърля на сметище след преработката.

В офертата на спечелилото обединение “Актор - Хелектор” е записано, че от 410 000 т. боклуци, постъпващи в завода, на депо ще се изхвърлят около 75 000 т., за които ще се плаща и такса.Сега около 260 000 т. от общо 370 000 т. боклук на столичани се изхвърлят на сметищата годишно.

При такса 15 лв. сега отчисленията за държавата са около 4 млн. лв. При същите количества смет през 2020 г. разходите ще са около 24,7 млн. лв.

“Сега разходът за депониране е около 20 лв. на тон, а допълнително се правят и отчисленията”, обясни Бояджийска.

Построяването на завода за боклук в София би трябвало да тушира скока на такса смет заради тарифите за депониране. Той трябва да е готово до края на 2014 г.