Новите правила за определяне на такса "смет" предвиждат "замърсителят да плаща", което ще доведе до драстично увеличение на битовата такса смет. Промените бяха одобрени на първо четене от парламентарната бюджетна комисия. 

Общините ще могат да избират между 3 варианта за изчисляване на таксата - на база брой живеещи на адрес, на база вместимост на съдовете или на база генерирани отпадъци със специални торбички. 

От Сдружението на общините обаче смятат, че тези правила са трудно приложими и създават риск от нерегламентирани сметища. От друга страна това ще доведе до драстичен скок на битовата такса смет на някои домакинства, например в София.

В момента бизнесът плаща 70% от разходите за смет, а битовите потребители плащат 30%. Новите промени ще доведат до друго съотношение. 

"Предвижда се справедливо определяне на битовите отпадъци - на база генерирани количества. На принципа "замърсителят плаща", заяви зам.-министър на финансите Бойко Атанасов, цитиран от bTV.

Според зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков с промените ще има ръст на разделното събиране на отпадъци, а до 2050 г. 50% от отпадъка трябва да може да се рециклира. 

Новите правила могат да влязат в сила от 2019 г. Общините обаче настояват за повече време, тъй като това може да доведе до срив в приходите им. С една година може да се отложи влизането им в сила.