Националната агенция за приходите (НАП) бе глобена с 5000 лв. за теч на данъчна и осигурителна информация, съобщи Комисията за защита на личните данни (КЗЛД).

Решението е по жалба на столичанина Р. Р. П. Той се явил на дело за родителски права, когато майката на сина му Л. Д. Н. представила справка за осигурителния му доход за последните 3 г. Човекът твърди, че не е давал съгласие за издаването на такава бележка, нито има съдебно решение за това.

Жената твърди, че поискала бележката от дирекцията по приходите в “Люлин” и я получила по пощата без обратна разписка.

Официално от подразделението на НАП твърдят, че са отказали да дадат такава информация на Л. Д. Н., но установили, че техен служител всъщност е предоставил такава справка в нарушение на правилата. Чиновникът е уволнен, но тъй като злоупотребата на лични данни е налице и има пропуски във вътрешната организация в НАП, агенцията ще трябва да се бръкне с 5000 лв.

С друго решение КЗЛД глобява “Глобул” с 15 000 лв. за това, че дружеството е пуснало събирачи на дългове срещу свой абонат за дължима сума по фактура още преди самият платежен документ да бъде издаден. Става дума за сметка от 77,27 лв.

Фактурата е издадена на 10.09.2011 г., срокът за нейното плащане е 28.09.2011 г., а писмото от фирмата за събиране на вземания е от 1.09.2011 г. (10 дни преди фактурата).
Мобилният оператор твърди, че гафът е станал заради техническа грешка във вътрешната система на дружеството.

Сумата представлява неустойка, която поради компютърен проблем не е била фактурирана навреме, а е била отразена само във вътрешната система. Оттам информацията автоматично е подадена на събирача на дългове, преди клиентът да получи официално фактурата си. Това е основание на КЗЛД да заключи, че данните на абоната са дадени на външната фирма, без да има законова предпоставка.

Глоба от 16 000 лв. е наложена и на фирмата за събиране на дългове за това, че абонат на телеком с просрочено плащане не е уведомен, че борчът му е прехвърлен чрез цесия на въпросната компания. Това условие трябва да бъде изпълнено, гласи Законът за задълженията и договорите.

И трите решения могат да бъдат обжалвани в Административния съд.

КЗЛД обяви за допустима и ще разгледа по същество на 12 юни т.г. жалба срещу президентството за злоупотреба с лични данни. Комисията е сезирана от сирака арменец Артак Арутюнян, който повече от година неуспешно чака вицепрезидентката Маргарита Попова да подпише указ за придобиване на българско гражданство, след като е извървял цялата процедура по закон.

След медийните публикации за съдбата на Артак администрацията на президента пусна на сайта си съобщение, че сиракът всъщност има майка и баща с инициали Г. А. А. и Г. Г. А. Двамата обаче не са биологичните му родители, а хората, които са го осиновили, за да го доведат в България. Арутюнян твърди, че не е давал съгласие “Дондуков” 2 да публикува негови лични данни.